fbpx

KING ICT za Grad Šibenik uvodi jedan od najsavremenijih sistema video nadzora u RH

KING ICT u 2021. godinu ulazi s ugovaranjem novog projekta usmjerenog na sigurnost djece i učesnika u prometu, prometne analitike te prevencije kriminaliteta kroz podizanja nivoa opće sigurnosti Grada. Naime, s Gradom Šibenikom potpisan je ugovor o uspostavi sistema video nadzora. Ovo je samo početak izgradnje sistema „pametnog grada“, a dvije trećine kamera pokrivat će vrtiće, škole, dječja igrališta i prometnice.

KING ICT će tako izgraditi jedan od najsavremenijih sistema video nadzora u Hrvatskoj čija je zadaća očuvanje visoke razine sigurnosti s naglaskom na sigurnost djece, javne i privatne imovine. Osim toga, sistem će u budućnosti služiti i za praćenje turističkih kretanja, smanjenje gužvi i kreiranje održivih turističkih politika.

Predsjednik uprave, Plamenko Barišić, zahvalio je šibenskoj gradskoj upravi na ukazanom povjerenju: „U svim gradovima gdje smo postavljali sistem video nadzora vrlo brzo su uočeni konkretni pozitivni rezultati kroz smanjen broj prekršaja, kaznenih djela i prometnih nesreća. Šibenik je zaista prekrasan grad u koji svake godine dolazi sve veći broj ljudi i izuzetno mi je drago što smo dobili priliku učestvovati u kreiranju planskog dugoročnog razvoja zajednice.“

PRIVATNOST GRAĐANA OSTAJE ZAŠTIĆENA

Matija Mandić, direktor sektora tehničke zaštite i pasive kompanije KING ICT, predstavio je pozitivna iskustva gradova u Hrvatskoj i svijetu.

„Smanjen je broj kaznenih djela, ubrzano rješavanje istraga i odziv hitnih službi, povećan protok i sigurnost prometa. Zakonodavstvo u Hrvatskoj i EU veliku pažnju posvećuje zaštiti ličnih podataka. Privatnost građana je zaštićena zakonom i tehničkim rješenjima. Neovlašteno korištenje snimki je kazneno djelo. Kontrolna soba je zaštićena sistemom tehničke zaštite, a ulaz dozvoljen samo ovlaštenim osobama. Svako pregledanje i preuzimanje snimki ostaje trajno zabilježeno u sistemu. Nakon određenog vremena, snimke koje nisu predmet postupanja se automatski brišu.“, naglasio je Matija.

POVEĆANA SIGURNOST, ISPLATIVA INVESTICIJA

Zamjenik gradonačelnika Šibenika, Danijel Mileta, otkrio je neke detalje šibenskog sistema i naglasio kako očekuje da će se investicija vratiti već kroz nekoliko godina: „Najveću pozornost posvetili smo sigurnosti djece i prometa. Dvije trećine kamera pokrivat će vrtiće, škole, dječja igrališta, prometnice, križanja i ulaze u grad na Jadranskoj magistrali. Ostatak čine lokacije s najvećim brojem prijava raznih prekršaja. Radi se o parkovima, autobusnim stajalištima, trgovima, plažama i drugim javnim površinama. Držimo da je investicija itekako isplativa te da će se vratiti već kroz nekoliko godina. Ujedno, ovo je temelj za uspostavu sustava „pametnog grada“ – raznih rješenja za smanjenje gužvi tijekom turističke sezone i planiranje održivog razvoja turizma.“

Ugovor je vrijedan 14 ,4 milijuna kuna uvećan za iznos PDV-a, a rok za izvršenje je dvije godine.