fbpx

Hrvatska velika nagrada sigurnosti otišla u ruke KING ICT-a

U Opatiji se održala deseta jubilarna manifestacija dodjele nagrada Hrvatska velika nagrada sigurnosti koja se dodjeljuje u 11 kategorija. Nagradom se odaje priznanje pojedincima, firmama, institucijama, lokalnoj zajednici i svima koji daju doprinos ostvarivanju i razvoju sigurnosti Republike Hrvatske. Jedan od dobitnika ove prestižne nagrade je i KING ICT i to u kategoriji Najreprezentativniji projekt sistema sigurnosti. Radi se o projektu multifunkcionalne nadogradnje sistema perimetarske zaštite (APIS IT d.o.o.)

Osim što je nagrađen, KING ICT je na manifestaciji imao još jednu ulogu. Direktor sektora tehničke zaštite i pasivnih mrežnih rješenja, Matija Mandić, za prisutne je održao interesantnu prezentaciju pod naslovom: Kompleksne integracije sistema tehničke zaštite (s primjerima dobre prakse).

Prezentacija je pokazala vrijednosti cjelovitog integracijskog pristupa u sistemima sigurnosti te je pružila odgovore na različite poslovne i sigurnosne izazove s kojima se svakodnevno susrećemo u praksi.

APIS IT i važnost sigurnosti objekta

Agencija za podršku informacijskim sistemima i informacijskim tehnologijama d.o.o. – APIS IT d.o.o., pruža strateške, stručne i provedbene usluge javnom sektoru Republike Hrvatske u planiranju, razvoju, podršci i održavanju poslovno-informacijskih sistema po principima umrežene i korisnički usmjerene uprave.

Projekti u kojima APIS IT aktivno učestvuje i za njih izgrađena infrastruktura odličan su primjer transformacije prema modernoj javnoj upravi. U njima je već sada ostvarena interoperabilnost između tijela uprave na svim nivoima. Građanima, privredi i samoj upravi omogućena je pouzdana i cjelovita informacija uz pristup uslugama i servisima u elektronskom obliku.

Upravo zbog toga, izuzetno je važna sigurnost cjelokupnog objekta APIS IT-a, posebno u dijelu fizičke i logičke sigurnosti te međusobne konvergencije svih elemenata sigurnosti, kako bi se omogućilo proaktivno praćenje cjelovitog sigurnosnog sistema objekta.

Jedan od najkompleksnijih integracijskih sistema tehničke zaštite u RH

Kroz projekat bazične implementacije sistema tehničke zaštite i multifunkcionalne nadogradnje  sistema zaštite unutrašnjeg i vanjskog perimetra, realiziran je jedan od najkompleksnijih integracijskih sistema tehničke zaštite u Hrvatskoj. Centralni nadzorni sistem, King Situation Management (KSM), predstavlja centralnu integracijsku platformu, koja integriše više od 20 proizvođača različite sigurnosne opreme. Jedinstven sistem nadzora i upravljanja obuhvata sljedeće:

  • sistem najave i evidencije posjetioca
  • sistem kontrole pristupa i IP portafonske komunikacije
  • sistem upravljanja i kontrole rampi i kolnih vrata
  • sistem prepoznavanja registarskih oznaka vozila
  • sistem mrežnog videonadzora
  • sistem video analitike
  • sistem mrežne protuprovalne zaštite
  • sistem perimetarske zaštite s videoanalitičkim i radarskim detektorima i infracrvenim barijerama
  • sistem nadzora okoline data centra (nadzor temperature, relativne vlage, prodora vode)
  • sistem izvještavanja

Zaštitarska kućica, spoj moderne arhitekture i visokih sigurnosnih standarda

Posebna karakteristika implementiranog sistema je specijalna izvedba zaštitarske kućice na samom ulazu u štićeni objekat, koja zadovoljava najviše standarde nadzora i preglednosti te kvalitetne uslove rada operatera. Kućica je izvedena na način da se u potpunosti uvažava vizura same zgrade, koja predstavlja primjer moderne zagrebačke arhitekture, kako bi se vizualno i funkcionalno uklopila u postojeći prostor.